Zes jaar cel voor serie-aanrander Utrecht

De zogeheten serie-aanrander Eduard M., die in de Utrechtse binnenstad twee vrouwen tot orale seks dwong, krijgt zes jaar cel. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De man dwong een van de studentes met een mes en de ander met een nepvuurwapen. Een derde studente keek op van haar fietsslot toen zij onverwachts in haar gezicht werd geëjaculeerd. Dat gebeurde in 2013 en 2014.

Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist. De aanrandingen zorgden voor veel onrust onder Utrechtse studentes. Eduard M. is niet dezelfde als de onlangs opgepakte vermeende serie-verkrachter Gerard T. (51, ook uit Nieuwegein), die bij de Uithof tussen 1995 en 2001 meerdere vrouwen zou hebben verkracht.

M. werd 24 oktober 2014 opgepakt. Sperma uit de drie zaken bleek verwant aan dat van zijn broer die voorkwam in de Nederlandse DNA-databank.

Verwantschapsonderzoek is in het strafrecht sinds 2012 mogelijk als opsporingsmiddel. Na de verwantschapsmatch stelde het Nederlands Forensisch Instituut een volledige DNA-match met M. vast. De Nieuwegeinse verdachte ontkende niet, maar zei dat hij zich de twee verkrachtingen en aanranding niet herinnert.

Dat wijt hij aan het roken van verkeerde wiet, waar volgens hem harddrugs doorheen zat. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij zich daarachter verschuilt en geen openheid van zaken geeft.

Het knijpen in de billen van nog een andere vrouw en het roven of helen van haar handtas vindt de rechtbank niet bewezen, net als verboden wapenbezit.