Tweehonderd grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

Bijna tweehonderd grienden zijn vrijdag aangespoeld op de zuidkust van Nieuw-Zeeland. Reddingswerkers haasten zich nu naar het gebied in een poging de dieren terug de zee in te krijgen. Voor enkele tientallen dieren is hulp al te laat; zij zijn al gestorven.

De dieren spoelden aan op het strand bij Farewell Spit, op het Zuidereiland. In het gebied spoelen vaker walvissen aan, aldus natuurbeschermer Andrew Lamason. Ongeveer tachtig reddingswerkers en vrijwilligers proberen nu de dieren bij opkomend tij weer het water in te krijgen. Er zijn zoveel dieren aangespoeld dat het wel eens dagen kan duren voordat de grienden allemaal weer terug naar zee zijn gebracht. En zelfs dan is het nog maar de vraag of de dieren het overleven.

"We hebben in het verleden vaker gezien dat de walvissen weer terug in zee zijn, omdraaien en vervolgens weer aanspoelen. We maken ons op voor een paar drukke dagen", aldus Lamason.

Grienden worden ongeveer zes meter lang. Het is niet ongebruikelijk dat ze in de zomermaanden aanspoelen op de Nieuw-Zeelandse stranden. Farewell Spit is volgens deskundigen een gevaarlijke plek voor walvissen, omdat het ondiepe water de oriëntatie van de dieren in de war lijkt te sturen.