Nieuw proces Al-Jazeera in Egypte start 12 februari

Het nieuwe proces in Egypte tegen twee journalisten van Al-Jazeera gaat 12 februari van start. De mannen worden beticht van steun aan een terroristische organisatie, maar volgens het Westen en grote mensenrechtenorganisaties is de zaak een farce.

De aanklacht vloeit voort uit de strijd tussen de Egyptische Moslimbroederschap, waar de door het leger afgezette president Mohammed Morsi de voorman van was, en de huidige regering. Na de staatsgreep pakte de autoriteiten de Broederschap hard aan en werd de groep als terreurorganisatie aangeduid. Omdat Al-Jazeera verslag deed van het geweld tussen leger en politie enerzijds en de Broederschap anderzijds werden de journalisten eind 2013 opgepakt.

Een rechter bepaalde 1 januari dat de zaak tegen Mohammed Fahmy, die ook de Canadese nationaliteit heeft, en Baher Mohammed over moet. Eerder werd Fahmy tot zeven jaar en Mohammed tot tien jaar cel veroordeeld. Een andere verdachte in de zaak, de Australiër Peter Greste, kwam vorige week vrij nadat de regering een nieuwe deportatiewet had aangenomen en hem het land uitzette.