Elia: "Voor Koeman ga ik door het vuur"

Eljero Elia blies zijn carrière nieuw leven in door zaterdag twee keer te scoren tegen Newcastle United (1-2). De aanwinst van Southampton prijst manager Ronald Koeman. Na zijn eerste treffer rende Elia meteen op Koeman af, de coach die hem eerder deze maand op huurbasis naar het St. Mary's Stadium haalde. "Ik ga voor Koeman door het vuur. En dat was precies de reden van mijn overstap naar Southampton. Daarom voelt dit zo heerlijk", reageert hij in De Telegraaf.

Bij Werder Bremen, de club waar Elia nog steeds onder contract staat, kreeg hij het imago van een enfant terrible. "Ik zou niet met mijn sport bezig zijn, maar dat was echt onzin. Ik hou van modieuze kleding. Daardoor werd de conclusie getrokken dat ik me drukker maakte om fashion dan om voetbal."


Zeker toen het slecht ging met Werder Bremen, was de kritiek op de oud-speler van FC Twente groot. "Maar daar waren redenen voor. De belangrijkste was dat ik daar nooit op mijn eigen positie, maar altijd als middenvelder heb gespeeld. Ik moest daar zo hard werken dat ik eigenlijk nooit in de beslissende fase kwam", vertelt de 27-jarige vleugelaanvaller. "En een speler als ik wordt toch op zijn doelpunten en assists afgerekend. Zeker als je als grote aankoop van Juventus bent gekomen."

"Helaas was er op Ronald Koeman na niemand die vroeg waar het mis was gegaan. Koeman vroeg alleen: het kan toch niet zo zijn dat iemand die in de WK-finale invalt opeens het voetballen is verleerd?" Elia heeft ook veel aan de hulp van Erwin Koeman, de assistent van Ronald. "Erwin gaat dagelijks na de training met me aan de slag, waardoor mijn zelfvertrouwen steeds verder toeneemt."

"Ik ben de club Southampton, Ronald, maar zeker ook Erwin Koeman eeuwig dank verschuldigd. Dit was de nieuwe kans die ik nodig had."