Nat en zacht weer op komst

Het tweede deel van komende week wordt het een stuk warmer en zachter weer dan de afgelopen dagen. Woensdag, donderdag en vrijdag kan het kwik oplopen tot een graad of 14. Daarbij waait het soms flink en valt behoorlijk veel regen. Dat meldt Meteovista zondag. Tot en met dinsdag wordt het maximaal 10 graden.

Het lagedrukgebied dat de zachte lucht de komende dagen richting Europa dirigeert bevindt zich nu nog boven het oosten van Canada. Het warmtefront trekt dinsdag over Groot-Brittannië en bereikt woensdag Nederland. Donderdag wordt het bewolkt en regenachtig en zou het dagrecord van rond de 14 graden kunnen worden gebroken.

Ook vrijdag kan het nog 10 tot 14 graden worden. Volgend weekend is het met 7 tot 10 graden duidelijk minder zacht, maar nog altijd warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. De gemiddelde maximumtemperatuur voor de tweede helft van december ligt tussen 5 en 6 graden.

Door de aankomende golf zachte lucht is het volgens de weersite nu honderd procent zeker dat 2014 het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen in 1706. Het warmste jaar tot nu toe was 2006 met een gemiddelde temperatuur van 11,235 graden. Het huidige jaar gaat hier dik overheen met een waarde tussen de 11,6 en 11,7 graden.