Shell: rechter niet voorgelogen over olie Nigeria

Shell Nigeria (SPDC) ontkent dat het bedrijf tegen de Nederlandse rechter heeft gelogen over de olievervuiling in de Nigerdelta. Milieudefensie betichtte het oliebedrijf er maandag van te zijn doorgegaan met het pompen van olie door een al afgedankte pijpleiding.

"We wijzen iedere suggestie dat SPDC willens en wetens een pijpleiding heeft gebruikt die niet veilig was van de hand", liet de joint venture van Shell en de Nigeriaanse regering dinsdag weten. Shell wijt lekkage doorgaans aan sabotage en spreekt tegen dat het bedrijf zelf te grote risico's neemt of nalatig is.

Shell moest zich in 2012 voor de rechtbank in Den Haag verdedigen voor een lek dat acht jaar eerder grote schade had aangericht in Goi, in het Zuid-Nigeriaanse Ogoniland. Uit een pijpleiding weggelekte olie vatte in het dorp vlam en liet weinig van de boeren- en vissersgemeenschap over.

Tijdens een nieuwe, Britse rechtszaak is volgens Milieudefensie gebleken dat het olieconcern in 2012 over die kwestie heeft gelogen. Het bedrijf bleef een verroeste pijpleiding gebruiken, ook al was het gewaarschuwd dat die vervangen moest worden.

Amnesty International beschuldigde SPCD er vorige week van de vervuiling in Ogoniland minder ernstig voor te stellen dan zij is.