Nieuwe regering in Jemen beëdigd

De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi heeft zondag een nieuwe regering beëdigd, ondanks bezwaren van de partij van zijn voorganger Ali Abdullah Saleh en de sjiitische rebellen die de hoofdstad Sanaa in handen hebben.

Minstens drie ministers boycotten de regering nadat Saleh en zijn Algemeen Volkscongres deze zaterdag als niet representatief hadden bestempeld. Ook de sjiitische rebellen oordeelden negatief.

Dertig ministers, onder wie eerste minister Khaled Bahah, werden zondag in het presidentieel paleis beëdigd. Bahah zei dat drie andere ministers in het buitenland verbleven en niet op tijd terug konden keren.

Bahah werd premier onder een door de Verenigde Naties bemiddeld akkoord dat een eind moest maken aan weken van geweld en politieke twisten. Alle politieke partijen en groepen stemden in met de vorming van een onafhankelijk kabinet van technocraten. Maar de instelling van nieuwe sancties door de VN-Veiligheidsraad afgelopen vrijdag tegen oud-president Saleh en twee commandanten van de sjiitische Houthi-rebellen heeft de spanningen weer vergroot.

Premier Bahah is niet van plan zich iets van de kritiek aan te trekken. Hij zegt dat het sanctiebesluit niet van de Jemenitische regering komt maar van de internationale gemeenschap. De regering zal het sanctiebesluit wel respecteren en 'met de Veiligheidsraad samenwerken bij de uitvoering', zei Bahah.

De Veiligheidsraad besloot tot bevriezing van alle tegoeden en een wereldwijd reisverbod voor Saleh en de twee belangrijkste commandanten van de Houthi-rebellen, Abd al-Khaliq al-Huthi en Abdullah Yahya al Hakim.