Zelfmoordaanslag in hoofdbureau politie Kabul

Een zelfmoordterrorist heeft zondagochtend een aanslag gepleegd in het hoofdbureau van politie in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij wist bijna door te dringen tot de kamer van het hoofd van de politie op de tweede verdieping van het gebouw. Bij de aanslag kwam een hooggeplaatste politieofficier om het leven en raakten zeven anderen gewond.

De dader droeg een militair uniform. Dat hij zo ver in het zwaarbewaakte politiecomplex in het hart van de Afghaanse hoofdstad wist door te dringen roept nieuwe twijfels op over het vermogen van de nationale veiligheidsorganisaties om de Taliban het hoofd te bieden, nu de troepen van de Verenigde Staten en de NAVO zich opmaken om zich na dertien jaar uit Afghanistan terug te trekken. Het versterkt ook de vermoedens dat het Afghaanse leger en de politie zijn geïnfiltreerd.

Politiechef Mohammad Zahir Zahir zei dat de dader maar een paar meter van zijn kantoor verwijderd was toen hij zijn explosievenvest tot ontploffing bracht. De aanslag vond plaats om 09.00 uur, een tijdstip waarop veel personeel arriveert om aan de werkdag te beginnen.

Het complex van het hoofdbureau van politie geldt als een van de meest versterkte terreinen in de Afghaanse hoofdstad. In het complex zijn ook het kantoor van de provinciale gouverneur, het hof van appel en arrestantencellen van de politie gevestigd. Er omheen staan betonnen muren die bestand zijn tegen aanslagen met bomauto's, met uitkijktorens bemand door paramilitaire politieagenten met zware machinegeweren. Bezoekers moeten langs verschillende controleposten, waar ze gevisiteerd of gescand worden voordat ze de hoofdgebouwen kunnen betreden.

Twee uur voor de aanslag in het politiebureau was Kabul al opgeschrikt door een zware explosie. Volgens het ministerie van defensie was er een legervoertuig opgeblazen, maar waren daarbij geen doden of gewonden gevallen. De Taliban hebben voor beide aanslagen de verantwoordelijkheid opgeëist.