Lijken omgekomen mijnwerkers blijven liggen

De eigenaar van de Nieuw-Zeelandse koolmijn waar 29 kompels vier jaar geleden omkwamen bij een explosie gaat de lijken van de slachtoffers niet meer naar boven halen. Dat heeft staatsbedrijf Solid Energy donderdag bekend gemaakt. Het zou te gevaarlijk zijn om de mijn in te gaan.

Met de aankondiging is de hoop van dierbaren die hoopten dat de lichamen nog geborgen zouden worden vervlogen. De Pike Rivermijn wordt nu de laatste rustplaats voor de mijnwerkers.

"Wij weten dat deze beslissing zeer bedroevend moet zijn voor de familieleden en vrienden van de mannen die zijn gestorven in de mijn", aldus bestuursvoorzitter Pip Dunphy. "Echter, het mogelijke verlies van nog meer levens in de mijn is onacceptabel."

Volgens Dunphy is er nog altijd het risico op instortingsgevaar in de mijn. De nabestaanden hebben experts ingehuurd die beweren dat het wel mogelijk is de lichamen uit de mijn te halen. Evengoed gaan zij akkoord met het besluit van de eigenaar en hebben zij gevraagd de mijn om te dopen tot gedenkplaats.