VS: IS verdient miljoen dollar per maand met olie

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) weet in recordtempo miljoenen euro's te verdienen. Alleen al met oliehandel op de zwarte markt haalt de groep maandelijks een miljoen dollar (omgerekend 790 duizend euro) binnen. Dat liet het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken donderdag weten.

Daarnaast strijken de extremisten iedere maand ook miljoenen op met afpersingen en andere criminele activiteiten, zoals bankovervallen. IS ontvangt ook geld van rijke donors en heeft dit jaar alleen al met gijzelingen ruim 15 miljoen euro in handen gekregen.

"Met uitzondering van enkele terroristische organisaties die door staten worden gesponsord is IS waarschijnlijk de best gefinancierde terroristische organisatie die we kennen", aldus David Cohen, ondersecretaris voor terrorisme en financiële inlichtingen bij het ministerie. "Ze stelen vee en gewassen van boeren en verkopen ontvoerde meisjes en vrouwen als seksslaven."

Het ministerie wijst erop dat moeilijk is om te bepalen hoeveel geld IS precies verdient, omdat het gebied waar ze opereren moeilijk toegankelijk is en de activiteiten van de beweging voor een groot deel in het criminele circuit plaatsvinden.