Juncker: Bratusek treedt terug als kandidaat

De Sloveense ex-premier Alenka Bratusek trekt zich terug als kandidaat-lid van de Europese Commissie. Aanstaand commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet donderdag in een verklaring weten dat hij respect heeft voor haar besluit.

"Haar beslissing weerspiegelt haar toewijding aan de Europese Unie, aan Slovenië en aan het democratische proces", aldus de verklaring van Juncker. "Dit helpt mij om de samenstelling van de commissie af te ronden in samenspraak met het parlement en de Europese Raad."

Bratusek zou een van de zeven vicevoorzitters worden met verantwoordelijkheid voor de energie-unie. Maandag kwam ze gehavend uit een hoorzitting van het Europese Parlement. Ze kreeg veel kritiek over haar vage antwoorden. Haar kandidatuur werd door de Europarlementariërs afgewezen met 112 stemmen tegen 13.

Toch leek het er donderdag nog op dat Juncker zou vasthouden aan haar kandidatuur. Daarmee riskeerde hij een confrontatie met het parlement, waar de twee grootste fracties, de sociaaldemocraten en de christendemocraten, opriepen om de centrumlinkse Europarlementariër Tanja Fajon als Sloveense kandidaat-commissaris naar voren te schuiven.

Dat was dan weer tegen het zere been van de liberalen, die donderdag klaagden over 'onaanvaardbare intimidatie' jegens de Sloveense regering. Premier Milo Cerar heeft gezegd dat hij zaterdag laat weten wie de Sloveense kandidaat wordt.

Het parlement moet op 22 oktober stemmen over de voltallige nieuwe commissie, zodat die op 1 november het roer kan overnemen van de uitgaande commissie van José Manuel Barroso. Een woordvoerder van Juncker zei donderdag dat deze termijn wellicht niet wordt gehaald. Mogelijk moet de nieuwe kandidaat eerst nog afzonderlijk worden gehoord door het parlement.