Duitse president herdenkt protesten Oost-Duitsland

De Duitse president Joachim Gauck heeft donderdag zijn waardering uitgesproken voor de vreedzame protesten tegen de communistische dictatuur in Oost-Duitsland. Hij vergeleek die demonstraties met de situatie in Hong Kong, vandaag de dag.

Gauck sprak tijdens de herdenking van de protesten in Leipzig van 9 oktober 1989. De demonstranten hoopten op vrijheid en democratie.

Niemand kon met zekerheid zeggen of de autoriteiten zouden kiezen voor een 'Chinese oplossing' en de protesten met harde hand zouden neerslaan, aldus Gauck. "Maar ze kwamen toch: tienduizenden overwonnen de angst voor hun onderdrukkers, omdat hun behoefte aan vrijheid groter was."

De protesten werden in het westen live op televisie uitgezonden en in het oosten door velen stiekem bekeken, zei Gauck. Dat was een inspiratiebron voor anderen en leidde uiteindelijk tot de vreedzame revolutie die een maand later voor de val van de muur zou zorgen.

Gauck, zelf ooit als protestants geestelijke actief in de vredesbeweging, zei dat de ervaringen in Oost-Duitsland hebben aangetoond hoe belangrijk het is om vrijheid te verdedigen, ook nu nog. "De jonge demonstranten in Hong Kong hebben dit heel goed begrepen", aldus het Duitse staatshoofd. In Hong Kong wordt al weken gedemonstreerd tegen de Chinese bemoeienis bij het kiezen van een nieuwe leider.