Kenyatta verschijnt voor Strafhof

President Uhuru Kenyatta van Kenia is woensdagochtend verschenen voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Tientallen sympathisanten stonden bij de ingang van het hof om Kenyatta bij aankomst steun te betuigen bij zijn hoorzitting. Het is voor het eerst dat een staatshoofd in functie zich verantwoordt voor een internationaal hof in Den Haag.

Een groep Kenianen is met de president meegereisd. Velen dragen de kleuren van de Keniaanse vlag, zwart, rood en groen. Een chique dame beweert dat zij de buurvrouw is van Kenyatta en beklemtoont dat zij speciaal voor de zitting naar Nederland is gevlogen. Woensdagavond gaat zij weer terug naar Kenia.

Kenyatta is gedagvaard voor een hoorzitting, omdat hij is aangeklaagd voor zijn veronderstelde rol bij het massale geweld na de omstreden presidentsverkiezingen in 2007. Dat kostte aan meer dan 1000 Kenianen het leven. Volgens de aanklagers heeft hij mensen tegen betaling geweld laten plegen.

De 52-jarige Kenyatta zegt dat hij onschuldig is. Volgens de aanklagers van het ICC werkt de Keniaanse regering niet goed mee bij het verzamelen van bewijs. Zo hebben de aanklagers niet de gevraagde telefoon- en bankgegevens gekregen. Daaruit zou moeten blijken dat Kenyatta mensen betaalde.

Kenyatta verschijnt voor Strafhof
Kenyatta verschijnt voor Strafhof (Foto: ANP)