Astana door dopingovertreders niet in Beijing

Astana staat vrijdag niet aan de start van de Ronde van Beijing. De Kazachse wielerploeg heeft zichzelf geschorst, omdat renner Maksim Iglinski geen contra-expertise aanvraagt voor zijn positieve dopingtest. Daarmee voldoet Astana aan de regels van de MPCC, de vereniging voor een geloofwaardige wielersport.

De equipe van manager Aleksandr Vinokourov kreeg in augustus te maken met twee dopinggevallen. Naast Maksim Iglinski testte ook diens broer Valentin positief op epo. De regels van de MPCC schrijven voor dat een ploeg zich na twee positieve dopingtests binnen een jaar tijd voor acht dagen dient te schorsen met ingang van de eerstvolgende World Tour-wedstrijd.

De twee positieve dopingtests waren weliswaar voor de Ronde van Lombardije en de Kazachse Ronde van Almaty bekend, maar aan die koersen deed Astana gewoon mee in afwachting van de B-staal van Maksim Iglinski. Daar ziet de renner nu echter van af, waardoor het team heeft besloten niet mee te doen in Beijing. Overigens wordt het World Tour-seizoen afgesloten in de Chinese hoofdstad. Astana mist verder geen wedstrijden.