Nederland zet F-16's in tegen IS
Nederland gaat F-16's inzetten om doelwitten van de Islamitische Staat (IS) in Irak en later mogelijk ook in Syrië te bombarderen. Ook worden wapens geleverd aan de Koerden die de IS bestrijden, schrijft Trouw donderdag op basis van ingewijden.
Het plan wordt volgens de krant vrijdag in de ministerraad in stemming gebracht. De inzet van F-16's kan op instemming rekenen. De VVD zou nog iets verder willen gaan, maar is tevreden met het plan zoals het er nu ligt. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) kan het plan dan vrijdagavond presenteren in New York. Daar praat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de Islamitische Staat.
Voordat de raad bijeenkomt, organiseren de Verenigde Staten een bijeenkomst voor landen die bereid zijn de strijd aan te gaan met militaire middelen. Alleen landen die volop aan de strijd mee willen doen zijn welkom. Bij een soortgelijke bijeenkomst twee weken geleden rond een NAVO-top in Wales was Nederland er nog niet bij. Toen had Nederland alleen toegezegd duizend helmen en scherfvesten aan de Koerdische strijders te leveren. De VS lijken alleen landen serieus te nemen die bereid zijn strijders van IS te doden.
De Amerikanen zouden geen restricties meer accepteren op steun van bondgenoten. Bij het ingrijpen in Libië in 2011 leverde Nederland bijvoorbeeld F-16's die alleen een no-fly-zone mochten handhaven en niet mochten bombarderen. In Kunduz mochten F-16's alleen luchtsteun leveren als ze toch al voor een verkenningsvlucht in de lucht waren.
Nederland levert geen commando's die onder meer nodig zijn om doelwitten aan te wijzen. De VS en Australië doen dat wel.
Voor het leveren van wapens moet worden ingekocht bij Oost-Europese landen die dezelfde Sovjetwapens hebben als de Koerden. Nederland heeft zelf geen overtollige voorraden en ook geen wapenfabrieken.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gaf dinsdag in Nieuwsuur al aan dat de inzet van F-16's een optie is. Toen was het volgens haar nog te vroeg om te zeggen hoe de coalitie tegen IS eruit gaat zien en wat de Nederlandse bijdrage wordt.