Timmermans naar Irak-conferentie Parijs

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) neemt maandag deel aan de internationale Irak-conferentie in Parijs. Zijn ministerie meldt vrijdagavond dat de conferentie gelegenheid biedt om te kijken welke rol Nederland kan spelen bij acties tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Aan de conferentie, die door de Franse president François Hollande en zijn Iraakse ambtgenoot Fuad Masum wordt georganiseerd, nemen Arabische en een aantal westerse landen deel. De conferentie, die is gericht op vrede en veiligheid in Irak, komt kort na het aantreden van een nieuwe Iraakse regering eerder deze week.

Timmermans denkt dat het goed is dat internationale partijen met elkaar om de tafel gaan, vooral nu Arabische landen hebben toegezegd de Verenigde Staten te steunen in de strategie tegen IS. "Regionale betrokkenheid en steun is essentieel om de opmars van deze terroristen te stoppen", zegt Timmermans. "Het doel is stabiliteit in Irak en de regio tot stand te helpen brengen. Daarvoor is het noodzakelijk IS keihard te bestrijden."

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zei vrijdag dat een Nederlands planningsteam dit weekend naar de Verenigde Staten gaat om mee te praten over acties tegen Islamitische Staat (IS). De groep schuift aan in het hoofdkwartier van het Amerikaanse Central Command in Florida.