Spaanse basketballers vernederd en klaar op thuis-WK

De Franse basketballers hebben tijdens het WK in Spanje voor een enorme sensatie gezorgd. In de kwartfinale werd het thuisland, samen met de Verenigde Staten de grote titelfavoriet, met ruime cijfers verslagen: 65-52.

Frankrijk stond binnen de korste keren al op een 11-2 voorsprong, maar toch kwam Spanje nog terug tot 15-15 aan het eind van het eerste kwart. Halverwege leken de Fransen met 35-28 een voorzichtige slag geslagen te hebben, maar toch kwam Spanje in het derde bedrijf weer terug: Met alleen het laatste kwart te spelen stond het thuisland zelfs met 43-42 voor.

Het laatste kwart begon niet goed voor Spanje, maar toch wisten ze de schade weer te beperken tot drie punten achterstand. Op 55-52 en met nog twee minuten te spelen ging het echter volledig mis. Thomas Huertel draaide de Spanjaarden eigenhandig de nek om door in ruim een minuut zeven punten te maken. Spanje probeerde nog wanhopig driepunters te schieten, maar zonder succes.

Frankrijk neemt het vrijdag om 22.00 uur in de halve finale op tegen Servië, dat op haar beurt voor een grote verrassing wist te zorgen tegen Brazilië. Dat er gewonnen werd was geen al te grote stunt, het verschil van maar liefst 28 punten was dat wel: 84-56.

In de andere halve finale spelen de VS en Litouwen donderdag om 21.00 uur tegen elkaar. De Amerikanen wonnen met speels gemak van Slovenië (119-76), terwijl Litouwen de Turkse ploeg met 73-61 uitschakelde.