SP wil onderzoek naar lekken Prinsjesdagstukken

De politiek maakt zichzelf volstrekt belachelijk door de Prinsjesdagstukken niet openbaar te maken terwijl een groot deel al is uitgelekt. Premier Mark Rutte (VVD) moet daarom een onderzoek instellen naar het lekken van de begrotingsstukken. Dat heeft SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

"De voorstellen zijn massaal gelekt. Maar wij, als oppositie, moeten voor geheimhouding tekenen", reageerde Van Raak op de brief die Rutte eerder op de dag naar de Kamer stuurde. De premier blijft, ondanks herhaalde verzoeken, weigeren de Prinsjesdagstukken naar de Kamer te sturen. "Wij vragen de premier, waarom doet u geen onderzoek? Waarom neemt hij geen verantwoordelijkheid?"

Van Raak wil nu een nieuwe uitleg van de premier in een brief. De partijen die niet betrokken zijn bij het begrotingsakkoord zijn boos omdat er steeds informatie blijft uitlekken. De andere partijen mogen de stukken pas vrijdag inzien. Zij vinden dat oneerlijk omdat zij de gelekte maatregelen niet kunnen beoordelen.