F-16's oefenen luchtgevecht met Poolse Mig's

Nederlandse F-16-piloten hebben dinsdagavond boven Polen een luchtgevechtstraining gehouden met Poolse Mig-29's. Zij oefenden boven de Malbork Air Base een zogenoemde dogfight, waarbij het ene toestel achter het andere toestel probeert te komen, meldt het ministerie van Defensie woensdag.

Het is de eerste oefening sinds de toestellen vorige week in Polen aankwamen. De F-16's zijn daar als Nederlandse bijdrage aan extra NAVO-patrouilles boven Estland, Letland en Litouwen. De Baltische landen voelen zich mede vanwege de situatie in Oekraïne bedreigd door Rusland. De NAVO besloot zich niet terughoudend op te stellen met patrouilles en oefeningen langs de Russische grens.

De Nederlandse F-16's opereren vanuit Malbork. Naast de patrouilles wordt, zoals dinsdagavond, met de Poolse luchtmacht geoefend. De Nederlandse straaljagers maken ook deel uit van een eenheid die snel in actie moet komen bij een daadwerkelijke dreiging.

In totaal zijn vijf gevechtstoestellen gestuurd, waarvan er een dient als reserve. De eerste ploeg piloten en onderhoudspersoneel wordt over ongeveer vijf weken afgelost. De F-16's blijven tot het eind van dit jaar actief in Polen.