Tienduizenden bij demonstratie in Hong Kong

Tienduizenden mensen hebben zondag in Hong Kong deelgenomen aan een steunbetuiging voor de regering in Beijing. Met de mars maakten de betogers, die gekleed gingen in het rood als teken van hun vaderlandslievendheid, hun ongenoegen kenbaar over een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid die opgezet is door actievoerders.

Sommigen droegen spandoeken mee of schreeuwden leuzen gericht tegen 'Occupy Central with Love and Peace'-beweging. Anderen zwaaiden met Chinese vlaggen. Er leek ook echter een groep mensen mee te lopen die niet leken te weten waar ze eigenlijk tegen protesteerden.

De Occupy-beweging is van plan om met een betoging, waaraan zo'n tienduizend mensen deel moeten nemen, het centrale zakendistrict van Hong Kong stil te leggen als de regering geen democratische hervormingen doorvoert. De plannen hebben geleid tot onrust in Hong Kong en Beijing.

Hong Kong kent een bepaalde mate van autonomie ten opzichte van de centrale regering in Beijing. De Chinese regering heeft de bevolking van Hong Kong beloofd dat ze vanaf 2017 zelf haar leider mag kiezen. De kandidaten moeten echter eerst worden goedgekeurd door een speciale commissie en dat is tegen de zin van prodemocratische actievoerders.