Basketballers verrassen Bulgarije in EK-kwalificatie

De Nederlandse basketbalploeg heeft in Samokov voor een verrassing gezorgd door thuisploeg Bulgarije te verslaan in de eerste wedstrijd van de tweede fase van de kwalificatie voor het EK 2015. Het werd 62-53 voor de Nederlanders.

Nederland ging voortvarend van start en stond na het eerste kwart op een 20-15 voorsprong. Dat verschil werd dankzij het tweede kwart verdubbeld voor de rust.

In het derde bedrijf werd amper gescoord, maar met 11-6 voor Nederland werd de voorsprong opnieuw groter. Bulgarije kon pas in het laatste kwart iets terugdoen, maar dat was veel te laat. Vooral Arvin Slagter en Nick Oudendag maakten de Nederlandse punten. Slagter zorgde voor achttien stuks, vijf meer dan Oudendag.

Door de zege gaat Nederland aan de leiding in groep B. Eerder op de dag won Montenegro na overtime met 100-97 van Israël, wat woensdag in Groningen de volgende tegenstander is van Nederland. De groepswinnaars en zes beste nummers twee plaatsen zich voor het EK van 2015, waarvan nog niet bekend is waar het gehouden wordt.

Oekraïne zou het toernooi organiseren, maar dat gaat door de onrust in het land niet door. De kwalificatie loopt nog tot en met 27 augustus, wanneer Nederland met een thuiswedstrijd tegen Montenegro afsluit.