Merkel niet blij met spionage VS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bepaald niet gelukkig met de recentste onthulling over spionage in Duitsland door de Verenigde Staten. Dat zei minister van financiën Wolfgang Schäuble woensdagavond. Deze week werd bekend dat een medewerker van de Duitse defensie waarschijnlijk geheime documenten doorverkocht aan de Verenigde Staten. Het was het tweede geval van Amerikaanse spionage in korte tijd.

Het feit dat Duitsland in de strijd tegen terrorisme zwaar op de VS leunt 'betekent niet dat de Amerikanen zomaar derderangsmensen kunnen rekruteren' in Duitsland, zei Schäuble. Als de verdenkingen waar blijken te zijn 'is het zo stupide, dat je alleen maar kan huilen over de domheid', aldus de minister. De Duitse politie deed deze week invallen in de woning en het kantoor van de verdachte.

Een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND werd vorige week opgepakt, eveneens op verdenking van spionage voor de Amerikanen. Volgens Duitse media heeft de man gespioneerd voor de VS en heeft hij ook zijn diensten aangeboden aan Rusland. Hij heeft naar eigen zeggen voor 25.000 euro zo'n tweehonderd documenten aan de CIA doorgespeeld.

De zaken hebben de toch al fragiele betrekkingen tussen Berlijn en Washington verder onder druk gezet. De Amerikaanse regering probeert volgens de Süddeutsche Zeitung de schade beperkt te houden. CIA-directeur John Brennan zou dinsdag telefonisch contact hebben gehad met Klaus-Dieter Fritsche, de chef van de Duitse geheime diensten. Wat de twee precies hebben besproken is niet bekend.