AIVD krijgt 25 miljoen meer

Inlichtingendienst AIVD krijgt met ingang van volgend jaar 25 miljoen euro meer. Eerdere bezuinigingsmaatregelen blijven echter wel overeind, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding zijn de toegenomen dreigingen. Jihadisten en terugkeerders uit oorlogsgebieden vormen een substantiële bedreiging voor het land. Ook de onrust in Oekraïne en de zogeheten cyberbedreigingen zijn toegenomen, motiveert Plasterk zijn besluit. Met de extra miljoenen moet de operationele slagkracht van de AIVD worden versterkt.

Eerder op de dag publiceerde de AIVD een alarmerend rapport waaruit blijkt dat de laatste jaren sprake is van een heropleving van het jihadisme. Ook blijft de terreurdreiging substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslat nog steeds reëel is. de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zei maandag dat de situatie zorgelijker dan ooit is.

De AIVD moest eerder nog fors bezuinigen: vanaf 2018 34 miljoen euro per jaar. Daarvan is 23 miljoen euro al gerealiseerd, onder meer door efficiënter te gaan werken. De dienst moet nog negen miljoen bezuinigen. Dat bedrag kan grotendeels worden gevonden door de AIVD en de militaire geheime dienst MIVD samen onder een dak te huisvesten.

De AIVD krijgt er dus weer geld bij, maar moet tegelijkertijd blijven bezuinigen. "De eerder genoemde bezuinigingsmaatregelen ten aanzien van efficiencymaatregelen en co-locatie blijven van kracht", aldus Plasterk.