VN willen nieuwe dialoog over Falklands

Een commissie van de Verenigde Naties roept in een resolutie Groot-Brittannië en Argentinië op een oplossing te vinden voor hun ruzie over de Falklandeilanden. De resolutie werd donderdag aangenomen door de commissie voor dekolonisatie, in weerwil van gepassioneerde betogen van eilandbewoners die stellen dat de overgrote meerderheid van de eilandbevolking alles bij het oude wil laten.

In een referendum vorig jaar gaf 99 procent van de Falklanders aan dat de eilandengroep een Brits overzees gebiedsdeel moet blijven. Argentinië eist ondertussen de soevereiniteit over de archipel op met verwijzing naar het verre verleden. In 1833 vestigde de Britse marine een basis op de eilanden, waartegen Argentinië protest aantekende. Buenos Aires sprak van landjepik en koestert sindsdien wrok tegen de Britse aanwezigheid voor zijn deur. De onvrede mondde in 1982 uit in een korte oorlog, die door Groot-Brittannië gewonnen werd.

Het bestuur van de Falklands wordt direct gekozen en geniet een grote mate van soevereiniteit. Alleen voor defensie en buitenlandse aangelegenheden is de eilandengroep op Londen aangewezen.

Argentinië verwijt Groot-Brittannië dat het geen gehoor geeft aan VN-resoluties om de tafel te gaan zitten. Groot-Brittannië op zijn beurt bekritiseerde de dekolonisatiecommissie dat zij de uitslag van het referendum vorig jaar niet in haar overwegingen heeft meegenomen.