Miljoen voor slachtoffers geweld katholieke kerk

Ongeveer 350 mensen die hebben geklaagd dat zij binnen de katholieke kerk als minderjarige slachtoffer waren van fysiek en psychisch geweld krijgen een vergoeding aangeboden van in totaal bijna een miljoen euro. Dat meldt de commissie die zich over deze klachten heeft gebogen vrijdag.

De tegemoetkoming werd vorig jaar door de Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen in het leven geroepen. Per persoon wordt maximaal vijfduizend euro uitgekeerd. Bij de ongeveer 350 klachten gaat het om fysiek of psychisch geweld dat geen rechtstreekse relatie had met seksueel misbruik. De daders werkten bij de katholieke kerk in Nederland.

De commissie nam in totaal ongeveer 3500 meldingen en klachten door. Bij het onderzoek werd niet alleen gekeken naar bij de commissie ingediende klachten, maar ook naar eerdere meldingen bij bijvoorbeeld het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK en de commissie-Deetman. De termijn voor het indienen van klachten liep 1 juni af. De commissie keek alleen of de klacht echt overkwam. Hard bewijs was niet nodig.