Scorende Vertonghen: "Een ongelooflijk moment"

Jan Vertonghen maakte donderdagavond het verschil voor België. Dankzij een doelpunt van de voormalige Ajacied wonnen de Rode Duivels met 1-0 van Zuid-Korea. Die treffer kwam bijzonder gelegen voor Vertonghen, die eerder dit WK zijn basisplek was kwijtgeraakt aan Thomas Vermaelen.

Omdat de verdediger van Arsenal kampt met blessureleed kreeg Vertonghen donderdag alsnog een kans. Die heeft hij met beide handen aangegrepen. "Dit is een ongelofelijk moment, nu moet ik even tot zinnen komen", tekende Het Nieuwsblad na afloop op uit zijn mond.

Na een schot van Divock Origi belandde de bal voor de voeten van de mee opgekomen Vertonghen, die niet aarzelde en het leer voorbij de Koreaanse doelman schoof. "Er schoot van alles door mijn hoofd: stiften, trappen, maar ik moest heel zakelijk zijn. Ik probeerde in dat gaatje te schieten en dat is gelukt", blikt hij terug op dat moment.

Voor het eerst in de geschiedenis van het land pakt België op een WK de volle winst uit de drie groepsduels. Die prestatie is extra bijzonder, daar de ploeg donderdag ruim een helft in ondertal verkeerde. Steven Defour kreeg vóór rust een rode kaart voorgehouden.

"Deze negen uit negen geeft in ieder geval veel vertrouwen met het oog op onze achtste finale tegen de Verenigde Staten", aldus Vertonghen. "We winnen vandaag met tien tegen elf en kunnen zeker van een goede dag spreken."

Voor zijn gevoel heeft Vertonghen met zijn doelpunt de critici de mond gesnoerd. "Ik heb het hele jaar gesukkeld met enkelblessures. Mensen vond het blijkbaar leuk me in twijfel te trekken. Dit blijft toch iets bijzonders. En ik scoor als aanvoerder, dat is ook heel bijzonder om mijn land op het WK op die manier te vertegenwoordigen. Mijn doelpunt is een moment dat ik koester."