Studiebijsluiter moet mbo'er in spe helpen kiezen

De nieuwe studiebijsluiter moet aankomende mbo-studenten helpen bij het kiezen van de juiste opleiding. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA) roept mbo-scholen donderdag dan ook op de bijsluiter 'actief' te gaan gebruiken.

De tool moet studiekiezers beter op weg helpen en zou door scholen moeten worden gebruikt bij hun voorlichting aan toekomstige studenten. Het hulpmiddel is ontwikkeld door studenten, onderwijsinstellingen en bedrijven en bevat belangrijke informatie voor aanstaande mbo'ers. Het gaat dan bijvoorbeeld over de tevredenheid van mbo-studenten over een bepaalde opleiding of de kansen op een stageplaats of werk.

Veel jongeren op het vmbo weten nog niet wat ze willen en kiezen vaak de verkeerde vervolgopleiding. Daardoor is de schooluitval op het mbo groot. Bussemaker vond de informatie die aankomende studenten kregen vaak te versnipperd en wilde daarom betere voorlichting. Die komt er nu in de vorm van de studiebijsluiter.

"Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat jongeren een goed beeld hebben van wat wil ik, wat kan ik en wat heb ik nodig om dat te bereiken? Maar vooral dat ze inzicht krijgen in wat een opleiding te bieden heeft", stelt de minister. De bijsluiter vormt volgens haar een 'belangrijke aanvulling' op het voorlichtingsmateriaal van scholen.

De tool werd de afgelopen maanden op enkele scholen getest en op dit moment heeft een derde van de mbo-scholen zich aangemeld voor het gebruik van de bijsluiter. Dat aantal moet echter omhoog, schrijft Bussemaker aan de scholen. De bijsluiter moet voor iedere opleiding beschikbaar komen.