'Nog veel plofkip in supermarktschappen'
Het overgrote deel van het kipschap in de grootste supermarktketens is nog altijd gevuld met plofkip. Dat meldt Wakker Dier dinsdag op basis van eigen onderzoek. Opmerkelijk, vindt de dierenrechtenorganisatie, omdat de supers vorig jaar nog verklaarden dat de plofkip niet meer van deze tijd is en zo snel mogelijk vervangen moet worden.
Zelfs in het best scorende filiaal was nog altijd 58 procent van het kipschap gevuld met plofkip, in de slechtste winkel was dit zelfs 95 procent. Wakker Dier bezocht tien winkels van tien ketens. De filialen van Dirk, Jumbo en Emté kwamen het slechtst uit de bus: het kipschap was hier bijna volledig gevuld met plofkip.
Marktleider Albert Heijn is een middenmoter, samen met Aldi en C1000. Coop, Plus, Lidl en Deen hadden het meeste aanbod aan diervriendelijke varianten zoals biologische kip en kip met 'Beter Leven-sterren'.
Van het hele kipschap werden alle stapels kipproducten geteld, gemeten en onderverdeeld in de verschillende keurmerken. Aan de hand van de lengtes van alle verschillende verpakkingen en de lengte van het gehele kipschap werd een vergelijking gemaakt.
Helemaal geen slechte zaak als vlees weer iets meer een luxe product wordt.
Maar ik mijd wel de winkels die dit soort zaken niet op orde hebben.
Toch een soort van principekwestie, wat mij betreft.
En hebben ze dan van elke winkelketen 1 filiaal bekeken?
De voorlichting vind ik prima maar verder moeten ze mensen niet hun keuze-vrijheid proberen af te nemen.
Maar wat nog erger is is de hoeveelheid vlees dat we weggooien dagelijks (juist vanuit de supermarkten!). Of je dan een bio kip of een plofkip hebt, het is echt niet goed te praten.
Nou t was een zalig kipje om je vingers bij af te likken. Maar een plofkip is ook prima te vertoeven. Meestal koop ik mn kip in een netje bij de Aldi. Weet iemand of die van het merk Plof is?
Plofkippetjes zijn ook gezonder dan scharrelkippen.
( http://www.wageningenur.n(...)veebedrijveninNL.pdf )
"Het meest interessant is dat blijkt dat leghenbedrijven met uitloop een elf keer zo grote kans hebben om geïnfecteerd te worden [met vogelgriep] als leghenbedrijven zonder uitloop."
Alle vleeskippen zijn dezelfde kippen.
Het vlees van kippen uit de AH uit de Lidl/Aldi of de Marqt is van hetzelfde ras namelijk het Ross ras.
En het ras kip, niet gemaakt maar gewoon ras eigen is nou eenmaal een snelle groeier en ze worden niet gedwongen te eten zoals ganzen voor hun lever met een looien pijp door de strot.
Ze zakken niet door hun poten, krijgen geen acute heart attack of ploffen uit elkaar dat zijn bakerspraatjes van wakker dier wat het gros van linksdragend Nederland slikt als zoete koek.
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1425727
De beste kippen zijn plofkippen.
En wie het betaald heeft?
Ik kan me nog zo`n onderzoek van datzelfde Wageningen UR herinneren naar de kosten en baten van statiegeld op flessen. Dat bleek achteraf door de frisdrankenindustrie gesponsord te zijn en in de verste verte niet overeen te komen met de werkelijkheid.
http://www.volkskrant.nl/(...)iegeld-rapport.dhtml
Je bewint puur aanpassen op choqueren en dat dan als feit zien vind ik ook niet de juiste werkwijze. Kunnen ze geen ietsje minder efficiente tussenvorm fokken, die nog wel kunnen lopen maar toch nog behoorlijk efficient zijn?
dit onderzoek is door Wakker Dier zelf uitgevoerd...hoe betrouwbaar is dat...
typisch dat je een dergelijk gepubliceerd onderzoek gelijk in twijfel trekt, maar Wakker Dier wel op hun blauwe ogen wilt geloven...
Ik vind heel Wakker Dier vreselijk, wat een naar belerend clubje mensen, er zijn genoeg mensen die nauwelijks rond komen en plofkip zorgt ervoor dat ze nog iets aan vlees kunnen eten... laten we die armere mensen vooral politiek correct benaderen vanuit het grachtenpand en vertellen dat ze beter naar de Ekoplaza kunnen gaan voor hun kippie
En aangezien het alleen in Nederland al over bijna een miljard! kippen per jaar gaat, is dat een forse hoeveelheid.
Dus als je goed voor het milieu wil zijn, eet je dus plofkip.
Het wordt kunstmatig duur gehouden.
Er wordt heel veel bio vlees, kip en eieren als gewoon spul verkocht, om de prijs hoog te houden.
De prijs wordt niet alleen bepaald door de producent, maar ook door de winkel die het verkoopt.
Biologisch, de kippen van bijv. Kemper worden onder goede omstandigheden gehouden op middelgrote boerderijen, langzaam groeiende rassen, leven langer. Niet opgespoten, en als enorme plus is de hele keten van A tot Z inzichtelijk; je kan een track & trace op je kip doen om te zien wanneer het ei is gelegd, kip is uitgebroed, slacht datum, en bij welke boer. Elke kip wordt gecontroleerd op Campylobacter en salmonella.
Een hele kip kost je rond de 15 euro. Daarvan kan je met zijn tweeën 3 dagen soep eten, 1 dag poten en vleugels, en nog een dag wat met de filets doen.
Dus 1,50 per persoon per dag aan kippenvlees.
Voedsel wat door dieren geconsumeerd wordt, (vee mais, voederbieten, gras etc.) is veel minder kwetsbaar. Ooit gehoord van een mislukte grasoogst? Het blijft zo dat je een voetselproductie moet blijven spreiden.
Ik ben er niet van overtuigd als je mislukte oogsten mee neemt dat het een factor 5 is. Juist de plofkip (hoe triest het misschien ook is) is ontzettend efficient. Maar ook bijvoorbeeld gras voor koeien kan vele keren vaker per jaar geoogst worden dan aardappelen of graan. Dit maakt de opbrengst /m2 weer hoger om het verlies naar een koe op te vangen.
Ja. Twee jaar terug werden vrijwel alle pensionstalhuren verhoogd vanwege de hoge hooiprijzen. Gras komt ook vrij nauw. Voor koeien wil je heel vet, fructaanrijk gras. Je paard wordt daar ziek van, daar wil je armer gras voor. Voor je koe wil je dus eigenlijk vooral het lentegras, en voor je paard juist het zomergras. Kippen doen het weer beter met gewone granen.
Mijn paard staat tussen de landbouwbedrijven. De gerst wordt daar binnenkort geoogst, die is nu geel. De asperges zijn er ook al uit (Groene). Nadat een langgroeiend gewas geoogst is, gaat er vaak een snelgroeiend ras op zodat het akker twee keer gebruikt wordt. Van mosterdzaad na de aardappelproductie (om de grond te verbeteren), tot bruikbare/verhandelbare producten als koolzaad en peterselie.
Kip is kip.
Als een kippenpootje op de grill "PLOF" doet, is het dan een plofkip?
De rotzooi die je binnenkrijgt met een plofkip t.o.v. een vrijloop normale kip.
Maar goed, met al die E nr's die je al binnenkrijgt zal dat ook niet meer maken.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken