'Geen verbod op betaalbaar vlees'

Vlees wordt geen eliteproduct. Europese regels maken een verbod op verkoop van vlees onder kostprijs, de zogenaamde kiloknallers, niet mogelijk. Wakker Dier deed een oproep vlees flink duurder te maken, maar wettelijk valt dat niet af te dwingen. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vrijdag weten. 

Volgens Wakker Dier stunten supermarkten steeds vaker met kiloknallers, grote partijen vlees die voor extreem lage prijzen worden verkocht. Het aantal stunts met vlees nam in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna de helft toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013, stelt Wakker Dier. De organisatie bepaalt of vlees onder kostprijs verkocht wordt door het te vergelijken met de prijs van kattenvoer en noemt dit 'diepe stunts'

Volgens de dierenorganisatie steeg het aantal 'diepe stunts' van 66 in 2013 naar 97 in 2014. Voor Wakker Dier is de maat nu vol. De prijsoorlogen dwingen boeren en slachters immers niet alleen om steeds goedkoper vlees te leveren, maar werken ook vleesschandalen in de hand, vindt Wakker Dier.

Het goedkoopst kun je als consument terecht bij Albert Heijn, Dirk van den Broek en Aldi. Die hebben het vaakst gezinsvriendelijke aanbiedingen. C1000 blijft de koning van de kiloknallers. Lidl en Plus hebben het minst vaak gunstig geprijsde aanbiedingen.

'Verbod op kiloknallers niet mogelijk'
'Verbod op kiloknallers niet mogelijk' (Foto: ANP)