Casillas: "Fitheid en leeftijd geen excuus"

Volgens Iker Casillas hebben fitheid en leeftijd geen rol gespeeld in de vroege uitschakeling van Spanje op het WK in Brazilië. Spanje behoorde voor aanvang van het mondiale eindtoernooi tot een van de favorieten, maar kan na twee wedstrijden al naar huis. Van Nederland werd met 5-1 verloren en tegen Chili ging La Roja met 2-0 onderuit. De laatste groepswedstrijd tegen Australië aanstaande maandag gaat om des keizers baard.

"De realiteit is dat we verschillende spelers hebben die de leeftijd van dertig al zijn gepasseerd, maar dat zou geen excuus moeten zijn", zei de aanvoerder van Spanje na de uitschakeling in gesprek met Telecino.

Casillas is bij Real Madrid al enige tijd niet meer zeker van zijn basisplaats. In de finale van de Champions League ging hij al zichtbaar in de fout. Tegen Nederland was hij ook niet foutloos terwijl hij er tegen Chili ook niet goed uit zag. "Ik weet niet of dit mijn laatste wedstrijden waren voor Spanje. Ik weet het niet. We zullen zien. Het is aan de bondscoach om daar een keuze in te maken. Wat die keuze ook is, ik zal hem respecteren. Maar het kan niet zo zijn dat we met deze spelersgroep op zo'n manier eindigen."

Spanje werd Europees kampioen in 2008, wereldkampioen in 2010 en nogmaals Europees kampioen twee jaar geleden. La Roja won deze toernooien met sprankelend voetbal. In Brazilië was daar niets meer van te zien. "Of dit een einde van een tijdperk is? Daar moeten we nu niet over praten. Onze tegenstanders hebben ook een rol gespeeld in wat er is gebeurd."

"We moeten ook de moeilijke tijden samen meemaken", aldus Casillas. "Wij zijn verantwoordelijk. Dit doet ons meer pijn dan wie dan ook. We kunnen Chili alleen maar feliciteren. Zij waren het betere team. We moeten nu vooruit kijken naar de toekomst en het toernooi proberen af te sluiten met een overwinning op Australië."