Aftellen naar WK eindelijk voorbij

Met de wedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië gaat donderdag de twintigste editie van het WK voetbal van start. De aftrap in de Arena Sao Paulo vindt plaats om 22.00 uur Nederlandse tijd. Ruim een maand later, op 13 juli, wordt in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro de finale gespeeld. In totaal dingen 32 landen mee naar de wereldtitel.

Voorafgaand aan het duel vindt de openingsceremonie plaats, die naar verwachting door circa vijfhonderd miljoen mensen op televisie zal worden bekeken. De rijkdom van de Braziliaanse natuur en de voorliefde van Brazilië voor het voetbal zullen tijdens de opening centraal staan. Ook wordt het officiële WK-lied We Are One ten gehore gebracht.

Voor het Nederlands elftal begint het WK op vrijdag met de kraker tegen titelverdediger Spanje, dat vier jaar geleden in de finale te sterk was voor het Oranje van bondscoach Bert van Marwijk. Om 21.00 uur Nederlandse tijd begint het duel in poule B. Louis van Gaal en zijn mannen krijgen in de groepsfase later nog te maken met Australië en Chili.

Als Oranje de pittige poule overleeft, is de kans groot dat in de tweede ronde Brazilië de tegenstander is. Bijna iedereen in het organiserende land rekent op de zesde wereldtitel. Vorig jaar beleefden de Goddelijke Kanaries een goede generale door de Confederations Cup te winnen, dankzij een 3-0 zege op Spanje in de finale.

De Nederlander van wie misschien wel het meeste wordt verwacht, is scheidsrechter Björn Kuipers. De arbiter uit Oldenzaal floot vorig jaar de finale van de Confederations Cup en van de Europa League en stond onlangs als enige Nederlander op het veld tijdens de eindstrijd van de Champions League tussen Real Madrid en Atletico Madrid.?

Over de aanloop naar het WK is veel te doen geweest. Enkele stadions werden ruim over de FIFA- deadline pas opgeleverd. Daarnaast vielen er bij de bouw enkele doden.

Een jaar geleden tijdens de Confederations Cup gingen de Brazilianen massaal de straat op hun onvrede over de hoge kosten van het WK te betuigen. Velen van hen hechten meer waarde aan op het opwaarderen van de basisvoorzieningen. Ook tijdens het WK zijn er stakingen aangekondigd, waaronder in het openbaar vervoer. Het is nog maar de vraag of alle supporters op tijd voor de wedstrijden zullen arriveren.