Aanhouding Gerrit Schotte was rechtmatig

Gerrit Schotte moet zijn acht dagen in voorlopige hechtenis uitzitten. Volgens de rechter-commissaris was zijn aanhouding een week geleden niet onrechtmatig.

De voormalige premier van Curaçao wordt verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen van geld. Dit weekend werden in Italië huiszoekingen verricht bij een lid van de Siciliaanse maffia, Francesco Corallo. Die zou de MFK, de partij van Gerrit Schotte hebben gefinancierd in ruil voor een hoge positie bij de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten.

De toetsing door de rechter-commissaris in Willemstad houdt in dat Schotte uiterlijk tot vrijdag vastzit. Tot die tijd overweegt de officier van justitie of hij Schotte nog nodig heeft voor het onderzoek. Als dat het geval is, moet hij uiterlijk vrijdag voorstellen het voorarrest met acht dagen te verlengen.

De vriendin van Schotte, Cicely van der Dijs, werd donderdag vrijgelaten door een vormfout, maar ze blijft verdachte. Van der Dijs is de directeur van het bedrijf dat de gelden van Corallo doorsluisde naar de rekening van de ex-premier.