Tien jaar gevangenis voor doden stiefzoontje

De 34-jarige man uit Baarn die vorig jaar zijn 6-jarige stiefzoon heeft gedood moet tien jaar de cel in. De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag bepaald dat er genoeg bewijs is, ook al hebben deskundigen geen doodsoorzaak kunnen vaststellen.

Uit het onderzoek bleek dat de veroordeelde eerder heeft gedreigd het jongetje met een kussen te verstikken. De man lag in scheiding met zijn vrouw, de moeder van het slachtoffertje, en wilde wraak nemen.

De straf is lager dan de vijftien jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Anders dan de officier van justitie acht de rechtbank moord niet bewezen. Alleen het feit dat de man eerder met verstikking dreigde, is volgens de rechters onvoldoende om vast te stellen of de man een vooropgezet plan had. De man zou ook in een gemoedsopwelling kunnen hebben gehandeld.

De 34-jarige heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de dood van het jongetje, dat februari vorig jaar levenloos in zijn bed werd aangetroffen. Alleen zijn 3-jarige zusje en de man waren in het huis aanwezig.

Volgens het OM heeft hij de rechercheurs om de tuin willen leiden door zichzelf te snijden en zich bewusteloos gehouden toen de ambulance kwam. De man wilde doen voorkomen alsof zich in het huis een familiedrama had afgespeeld, aldus justitie.