NAVO sceptisch over terugtrekking Russische troepen

De NAVO wil eerst zien voor het bondgenootschap de bewering van de Russische regering gelooft dat zij haar troepen uit de buurt van de Oekraïense grens heeft teruggetrokken. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft nog 'geen enkel bewijs onder ogen gekregen dat de aftocht van de Russische troepen is begonnen', zei hij maandagmiddag. De NAVO blijft bereid tot overleg met Rusland en wil daartoe volgende week een vergadering van de NAVO-Rusland-raad benutten, liet Rasmussen weten.

Het Kremlin deelde maandag mee dat het de troepen in de grensstreek had opgedragen naar hun kazernes terug te keren. Volgens de NAVO had Rusland zo'n veertigduizend militairen aan de grens gelegerd. De interim-regering van Oekraïne voelde zich door hun aanwezigheid zeer bedreigd. Maar volgens Moskou ging het om geplande voorjaarsoefeningen, die nu ten einde zijn.

Ook Kiev reageerde maandag terughoudend op het bericht van de Russische aftocht. De interim-regering gaat na of het klopt en roept de grote buur op ook de grootscheepse luchtmachtoefening van komende woensdag in Zuidwest-Rusland af te blazen. Die oefening zou tot en met zondag, de dag dat Oekraïne een nieuwe president kiest, duren.

Rusland sprak maandag bovendien verrassend lovend over het crisisberaad dat Kiev heeft belegd met vertegenwoordigers van het roerige oosten van het land. President Vladimir Poetin liet eerder weinig heel van die besprekingen, omdat de interim-regering weigert Oost-Oekraïense separatisten te laten aanschuiven. Maandag noemde Poetins minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov het overleg 'een stap in de goede richting'.

Moskou heeft zich vierkant tegen de nieuwe machthebbers in Kiev gekeerd, maar bindt de laatste dagen wat in. Deskundigen vermoeden dat het Kremlin wil voorkomen dat het Westen Rusland nog extra sancties oplegt. Volgens de Süddeutsche Zeitung anticipeert Poetin op een verkiezingsoverwinning van de Oekraïense zakenmagnaat en gedoodverfde nieuwe president Petro Porosjenko. Moskou zou een mildere toon aanslaan om samenwerking met Porosjenko niet bij voorbaat onmogelijk te maken.

De Russische regering ziet voorlopig af van een inval in Oost-Oekraïne, denkt Ruslandkenner Pavel Felgenhauer. Het Kremlin zou zijn kaarten nu hebben gezet op het falen van de nieuwe Oekraïense regering. Als zij de chaos in het land niet weet te bedwingen kan Rusland Oekraïne zijn wil opleggen zonder er troepen aan te wagen, zei Felgenhauer maandag voor de camera van televisiezender Dozjd.