Burgemeester Meerssen voortijdig weg

Burgemeester van Meerssen Hans Smidt (VVD) stapt volgende maand op. Hij wil het nieuwe gemeentebestuur van de Limburgse gemeente naar eigen zeggen een kans geven om een frisse start te maken. Dat heeft Smidt maandag bekendgemaakt.

Schmidt kwam vorig jaar onder vuur te liggen na een zoenaffaire tijdens carnaval, waardoor een wethouder opstapte en uiteindelijk zelfmoord pleegde. De zaak leverde heftige conflicten op in de gemeenteraad. Schmidt kreeg in oktober zelfs een motie van wantrouwen aan zijn broek, die hij overigens overleefde.

De 59-jarige Schmidt, sinds 2012 waarnemend burgemeester in Meerssen, kreeg veel kritiek over zijn rol in de zaak over wethouder Jo Dejong. Dejong stapte in februari op nadat hij op een carnavalsfeest een vrouwelijke collega tegen haar zin zou hebben gezoend. Ongeveer twee weken later pleegde hij zelfmoord.

De Limburgse commissaris van de koning Theo Bovens heeft het ontslag van Schmidt geaccepteerd. Hij stelt naar verwachting per 10 juni een nieuwe waarnemend burgemeester aan.