HRW: Irak belet vlucht burgers uit Anbar

De Iraakse regering belet burgers die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in de provincie Anbar het gebied te verlaten. Ook komt humanitaire hulp het gebied niet in.

De regering moet burgers zo snel mogelijk in staat stellen de provincie te verlaten, stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De Iraakse regering is sinds begin dit jaar in een strijd verwikkeld met extremisten in Anbar. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan vierhonderdduizend van de 750 duizend inwoners van de provincie ontheemd geraakt. Velen zijn niet in staat het gebied te verlaten.

Inwoners van de steden Fallujah en Ramadi zeiden tegen Human Rights Watch dat ze zagen hoe regeringstroepen het vuur openden op burgers die probeerden Anbar te ontvluchten, of juist probeerden terug te keren. Daarbij zouden diverse doden zijn gevallen. "De regering moet mensen helpen die vastzitten door de gevechten, en ze niet in de vuurlinie houden en ze hulp ontzeggen", aldus Joe Stork van HRW. "Inwoners van Anbar zitten gevangen in een nachtmerrie en de regering maakt het alleen maar erger."