150 VS-troepen in Estland geland

De afgelopen week kwamen reeds 450 Amerikaanse paratroopers aan in Polen, Letland en Litouwen. Het laatste contingent van de toegezegde 600 man is inmiddels in Estland gearriveerd.

Russische media noemen de zet 'Amerikaanse war games op de drempel van Rusland', terwijl het Westen aangeeft dat de troepen dienen ter verdediging van de NAVO-oostgrenzen.

De president van Estland, Toomas Hendrik Ilves, verwelkomt de troepen: "De transatlantische band is niet iets dat door de Esten als vanzelfsprekend zien. We zien het als een vitaal element van veiligheid in een onveilige wereld. Daarom waarderen we de geallieerde troepen enorm."

Naast de 600 Amerikaanse soldaten zijn er reeds veertien straaljagers naar Midden- en Oost-Europa gestuurd of zijn daarheen onderweg. Daar komen er binnenkort nog twaalf bij.

Vier Britse, vier Franse en zes Canadese vliegtuigen gaan samen met enkele honderden troepen aan ondersteunend personeel het NAVO-luchtruim van de Baltische staten, Polen en Roemenië extra bewaken. Ook zijn er oefeningen gepland.