'Schokkend beeld ouderenverhuizing'

Zo'n tweehonderd ouderen en bezorgde mensen die moeten verhuizen doordat hun zorginstelling sluit, hebben zich afgelopen week gemeld bij het meldpunt verplichte verhuizing. Dat meldt patiëntenfederatie NPCF donderdag. De komende vijf jaar verdwijnen naar verwachting achthonderd van de tweeduizend verpleeg- en verzorgingstehuizen.

De meest genoemde gevolgen van verhuizing zijn dat de afstand naar familie te groot wordt en dat mensen bang zijn hun sociale contacten kwijt te raken. Zo meldt een verhuizende bewoner van 86 dat ze graag bij dezelfde mensen op de gang wil blijven wonen omdat ze het goed met elkaar kunnen vinden.

Een andere bewoner geeft aan verdrietig te zijn omdat ze straks niet meer wekelijks naar de kerk kan. Een andere melder heeft claustrofobie en wil niet zijn woning op de begane grond opgeven. Ouderen krijgen te horen dat over hun wensen geen afspraken kunnen worden gemaakt, zegt de federatie in een verklaring.

De federatie wil dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (VVD) centraal toezicht gaat houden op de verhuizingen, laat directeur Wilna Wind weten. Ook het Nationaal Ouderenfonds en ouderenkoepel CSO maken zich zorgen. De ouderenclubs openden vorig week een meldpunt.