'Minder lage opkomst dan verwacht'

De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt minder dramatisch uit te pakken dan vooraf voorspeld. Opiniepeiler Maurice de Hond stelt woensdag op basis van landelijke opkomstcijfers tot nu toe dat de opkomst dichtbij de 54 procent zal uitkomen. De laatste uren zullen cruciaal zijn, aldus de opiniepeiler.

Afgelopen weekend dacht hij nog dat de opkomst zou blijven steken op 49 procent. Mogelijk maakt het mooie lenteweer van woensdagochtend een verschil. "In 2010 had het 's nachts gevroren en was het vroeg in de ochtend nog koud", aldus De Hond. "Het zijn vooral de ouderen die 's ochtends vroeg gaan stemmen. Het mooie weer van vandaag kan er dus voor hebben gezorgd dat er meer mensen vroeg zijn gaan stemmen dan vier jaar geleden."

Het is volgens hem de vraag hoeveel kiezers de laatste uren nog naar het stembureau gaan. Daarna blijkt pas of het mooie weer echt een positief effect heeft gehad.

De Hond noemt het opvallend dat de verschuiving van de opkomst per gemeente verschilt. In de ene stad is de opkomst lager dan vier jaar geleden, terwijl in de andere stad de opkomst juist wat hoger is. In Amsterdam was de opkomst om 18.00 uur een procent hoger dan in 2010, in Rotterdam was de opkomst met zo'n 31 procent juist lager. Vier jaar geleden was op dat moment ruim 32 procent van de kiezers komen opdagen. "Normaal gesproken verschuift de opkomst over de hele linie in vrijwel gelijke mate", zegt De Hond.

Stemmen!De strijd is nog niet gestreden: stemmen kan tot 21:00 uur. (Foto: FOK.nl)