[PS] Jochemsen verliest medaille

Skiester Anna Jochemsen is er niet in geslaagd haar goede uitgangspositie op de paralympische slalom te verzilveren. De 28-jarige Nederlandse stond na de eerste run op een knappe tweede plek, maar ging in de beslissende run onderuit.

Jochemsen had al tijd ingeleverd ten opzichte van de op dat moment leidende Russische Inga Medvedeva. Bij het meetpunt halverwege had ze nog een voorsprong van negen tienden van een seconde, de helft van wat ze in de eerste run had opgebouwd. Enkele poorten voor de finish ging ze echter onderuit.

De Duitse Andrea Rothfuss, leidster na de eerste run, vergrootte haar voorsprong en won met maar liefst 6,85 seconden voorsprong op Medvedeva. Rothfuss won in Turijn zilver en pakte in Vancouver twee keer zilver en twee keer brons, waardoor dit haar eerste gouden medaille is. Het brons ging naar de Slowaakse Petra Smarzova.

Bij de visueel beperkte vrouwen ging het goud naar het thuisland. Aleksandra Frantceva, met guide Pavel Zabotin, stond na de eerste run op plek twee. Dankzij een zeer sterke tweede run wist ze de Britse Jade Etherington en haar guide Caroline Powell echter in te halen. Tweevoudig wereldkampioene Henrieta Farkasova pakte met guide Natalia Subrtova het brons namens Slowakije.

Voor Duitsland was er goud in de categorie zittend. Anna-Lena Forster leverde in haar tweede run wel een beetje in, maar hield ruim genoeg over voor de titel. Kimbery Joines pakte voor Canada het zilver, terwijl de Amerikaanse Laurie Stephens er net als op de afdaling en super-G met het brons vandoor ging.