PvdA kritisch over beleid rondom voorarrest

Een Kamermeerderheid inclusief coalitiepartij PvdA wil dat het kabinet alternatieven voor voorlopige hechtenis beter gaat bekijken. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt dat voorlopige hechtenis nu te vaak en soms te gemakkelijk wordt opgelegd, zegt hij zondagavond in het Radio 1-programma Reporter Radio.

Oud-rechter Recourt vindt dat minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) met de Raad voor de Rechtspraak moeten overleggen over de vraag of rechters wel kritisch genoeg kijken naar het langer vasthouden van verdachten voordat ze definitief zijn berecht.

Nederland is Europees koploper op het gebied van voorlopige hechtenis. Naast de PvdA vinden ook Kamerleden van D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks en 50Plus dat het kabinet met alternatieven moet komen voor voorlopige hechtenis. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren pleit hier al langer voor.

De praktijk in Nederland leidt ertoe dat het aantal mensen dat ten onrechte in voorarrest heeft gezeten explosief is toegenomen. Het aantal schadevergoedingen om deze reden is in tien jaar tijd verdrievoudigd, blijkt volgens het radioprogramma uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statitiek.

Rechter Jacco Janssen zegt in de uitzending bezorgd te zijn over de huidige praktijk. Volgens hem is het opleggen van voorlopige hechtenis eerder regel dan uitzondering en worden de voorwaarden voor de maatregel tot het uiterste benut.