Tot vijftien jaar cel voor fatale ripdeal

Twee mannen van 21 en 22 die vorig jaar een Belg doodschoten bij een ripdeal in Rotterdam zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen van dertien en vijftien jaar. Justitie wilde voor beide mannen drie jaar meer.

De twee Rotterdammers hadden in januari vorig jaar op de Essenburgsingel een afspraak met het 37-jarige slachtoffer, dat daarvoor uit België was gekomen. Een van hen schoot de Belg in het gezicht, waarop de ander de speed uit de auto pakte en ze ervandoor gingen.

De straffen vallen iets lager uit dan justitie had geëist omdat de rechtbank in Rotterdam rekening heeft gehouden met straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd. Ook heeft de rechtbank de 'nog zeer jeugdige leeftijd' van de daders meegewogen.

De twee moeten aan de weduwe van het slachtoffer een schadevergoeding van ruim vijfduizend euro betalen. Degene die het wapen leverde is veroordeeld tot 449 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Hij was toen minderjarig. Tegen hem was anderhalf jaar cel geëist.