Shorttrackers na val vierde in finale aflossing

Voor de Nederlandse mannenshorttrackploeg is de olympische finale van de 5000 meter aflossing op een teleurstelling uitgelopen. Starter Freek van der Wart kwam in de eerste ronde direct ten val. Nederland kwam vervolgens nog wel sterk terug, lag zelfs nog even derde, maar moest uiteindelijk met de vierde plaats genoegen nemen. Rusland pakte goud.

Naar de finale van het koningsnummer was reikhalzend uitgekeken, maar direct na de start stond de race al volledig op zijn kop. Van der Wart ging in de eerste bocht onderuit. China viel eveneens, terwijl Kazachstan met moeite overeind bleef.

Rusland en de Verenigde Staten namen afstand en zouden om het goud gaan strijden. Nederland vocht in het vervolg voor wat het waard was en kwam nog heel dicht bij een medaille. Zwakke broeder Kazachstan kon de derde plaats niet vasthouden en werd gepasseerd door zowel China als Nederland.

Een heuse nek-aan-nekrace tussen China en Nederland volgde. Oranje lag in de voorlaatste ronde nog even virtueel derde, maar eindigde uiteindelijk als vierde. Het goud ging naar Rusland, dat de Verenigde Staten een kleine drie tienden voorbleef. Boegbeeld Victor An pakte het derde goud van deze Spelen en het zesde uit zijn carrière. De geboren Zuid-Koreaan komt na een conflict met de Zuid-Koreaanse schaatsbond sinds 2011 uit voor Rusland.

Voor Nederland kwamen naast Van der Wart ook Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt in actie. De 5000 meter aflossing was de afsluiting van het olympisch shorttracktoernooi. De Nederlandse oogst is beperkt gebleven tot één medaille. Knegt pakte brons op de 1000 meter. Het was de eerste Nederlandse shorttrackplak ooit.