Rutte speelt spelletjes ter voorbereiding op top

Premier Mark Rutte (VVD) heeft meegespeeld met een 'forensic awareness game' ter voorbereiding op de nucleaire top in Den Haag. De premier woonde maandag een demonstratie bij van dit virtuele spel tijdens een bezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.

Het simulatiespel wordt gebruikt om hulpdiensten te trainen zoals de brandweer, politie en ambulance. Zij zijn vaak als eerste ter plekke bij een nucleair incident en het is van belang dat zij dit als zodanig herkennen, zodat belangrijk bewijsmateriaal niet verloren gaat bij het onderzoek. "Het is een soort Cluedo, maar dan voor professionals", lichtte Martijn Boosman van ontwikkelaar E-Semble toe. Zijn bedrijf ontwikkelde de game samen met het NFI. Volgens Boosman bracht de premier het er goed van af.

Volgens het NFI moeten nucleaire incidenten op een heel andere manier worden benaderd. Tot nu toe richt het onderzoek zich voornamelijk op het achterhalen van de herkomst van het nucleaire materiaal. Maar het is minstens zo belangrijk om informatie over de daders te vergaren, zoals vingerafdrukken, bloed of stukjes huid. "Dat zijn vaak de sporen die kunnen leiden tot een dader door middel van dna-onderzoek", zei Ed van Zalen van het NFI maandag.

Het virtuele spel wordt door het NFI ter beschikking gesteld aan andere landen. Daarnaast geeft het NFI trainingen aan het internationaal atoomagentschap, Interpol en de Verenigde Staten, aldus Van Zalen.

Rutte zelf toonde zich onder de indruk van het NFI. "Ja, dit is echt wereldklasse wat we hier in huis hebben." Het NFI is een van de zeer weinige instituten in de wereld die de link leggen tussen sporenonderzoek en de risico's van nucleair materiaal, zei Rutte. Daarmee loopt Nederland 'absoluut' voorop.

Het bezoek aan het NFI is ter voorbereiding op de Nucleair Security Summit (NSS) die volgende maand in Den Haag plaatsvindt. Rutte zit de top voor en vindt het van belang dat hij echt snapt wat erbij komt kijken als het gaat om sporenonderzoek en de technische problemen die daarmee samenhangen. "Dan kan ik ook met meer gezag de top voorzitten."

Rutte wil tijdens de top over de volle breedte 'een grote volgende stap' zetten. Zo moet de kwaliteit van de opsporing omhoog, moet de internationale samenwerking verbeteren en wil de premier dat vaker laagverrijkt uranium wordt gebruikt. De premier heeft goede hoop op een 'goede slotverklaring'. "Met een aantal hele stevige afspraken om ervoor te zorgen dat de wereld op dit terrein iets rustiger kan slapen."