Wethouder Wiebes krijgt geen vervanger in Amsterdam

Eric Wiebes wordt niet vervangen in het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Dat meldt de VVD Amsterdam dinsdag na de benoeming van Wiebes tot staatssecretaris van Financiën. Volgens de partij weegt de 'financiële last' van een nieuwe wethouder zwaarder dan een paar weken wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen.

Alle lopende zaken in de Amsterdamse portefeuille van Wiebes, die onder meer over verkeer en vervoer ging, zijn volgens de VVD in de afrondende fase. Daarnaast heeft Wiebes 'goed werk' afgeleverd. "We zijn trots op zijn benoeming. De afgelopen vier jaar heeft Wiebes in Amsterdam bewezen een bekwaam bestuurder te zijn", zo staat in een verklaring.

De 50-jarige politicus was overigens kandidaat-wethouder voor de periode na de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand. De oud-consultant en voormalig topambtenaar was met een vijftigste plaats op de kandidatenlijst van de VVD lijstduwer.

Wiebes werd dinsdag benoemd tot staatssecretaris van Financiën. Hij wordt om 14.00 uur op Paleis Noordeinde ontvangen voor de beëdiging door de koning, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De VVD'er volgt in Den Haag Frans Weekers op. Zijn partijgenoot trad vorige week af tijdens een Kamerdebat over de problemen bij de Belastingdienst bij het uitbetalen van toeslagen. Weekers hield de eer aan zichzelf toen duidelijk werd dat de voltallige oppositie hem niet meer steunde.