Aanleg grootste natuurbrug vordert gestaag

De aanleg van een natuurbrug van honderd meter breed boven de nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam is in volle gang. Nu ligt er alleen nog maar een grote strook beton, maar het wordt zowel een ecoduct als een aquaduct. Onder meer de Noordse woelmuis, de hermelijn, de rugstreeppad en diverse vissoorten en insecten kunnen vanaf de zomer gebruikmaken van het eco-aquaduct.

De ecopassage dient onder meer om de Ecologische Hoofdstructuur door te zetten over de snelweg. Het aquaduct zorgt ervoor dat het water van de Slinksloot en de Zweth niet wordt gestremd. Om de verbinding optimaal te laten functioneren, is het eco-aquaduct op maaiveldniveau aangelegd, waar de snelweg verdiept onderdoor wordt geleid.

Het eco-aquaduct moet ervoor zorgen dat de A4 geen barrière meer vormt voor de voor het gebied kenmerkende fauna en flora, waaronder planten als de krabbescheer, waterviolier en wateraardbei. Daarnaast kunnen vleermuissoorten van het gebied gebruikmaken als 'stepping stone', aldus Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden aan de A4 tussen Delft en Schiedam gingen in april 2012 van start. De nieuwe snelweg moet de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag verbeteren en het wegennet van Delft, Midden-Delfland, Lansingerland en het Westland ontlasten. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden volgend jaar klaar.