Hackathon in Miami: Cuba moet aan het internet

Technologiedeskundigen hebben zich vrijdag in Miami verzameld voor een brainstormsessie over betere internettoegang voor Cubanen, een zogenoemde 'Hackathon voor Cuba' . Het communistische land bungelt wat betreft internetverbindingen ergens onderaan op de lijst van landen op het westelijk halfrond.

"Het hoofddoel is om manieren te bedenken waarop Cubanen de barrières om met elkaar of met de buitenwereld te communiceren kunnen uitschakelen of omzeilen", zei Natalia Martinez van Roots of Hope, de organisatie die het evenement organiseert.

Op zaterdag gaan computerprogrammeurs en andere aanwezigen apps tegen het licht houden die door Cubanen kunnen worden gebruikt om onder meer de internetcensuur te doorbreken.

Cuba blokkeert veel websites die de regering afkeurenswaardig vindt, zoals pagina's van dissidenten of Amerikaanse websites die kritisch zijn over het Cubaanse regime. Critici hebben de regering van Raul Castro ervan beschuldigd Cubanen toegang tot het internet te ontzeggen om zo de bevolking te kunnen blijven onderdrukken.

Volgens de Internationale Telecommunicatie Unie van de Verenigde Naties zei ongeveer 26 procent van de Cubanen in 2012 internet te gebruiken. Tien jaar daarvoor was dat nog maar vier procent.

"De autoriteiten weten dat toegang tot internet nodig is voor economische 'modernisering', maar erkennen ook het gevaar dat de verspreiding van internet in Cuba hun macht over de bevolking kan verminderen", zei voormalig beleidsadviseur van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Emily Parker.

De Cubaanse overheid heeft vorig jaar stappen ondernomen om toegang tot internet te vergroten. In juni 2013 openden de autoriteiten meer dan honderd internetcafés over het hele eiland. De gemiddelde prijs van ruim drie euro voor een uur internet is echter veel te hoog voor de Cubanen, die gemiddeld slechts vijftien euro per maand verdienen.

'Hackathons' worden geregeld georganiseerd in de Verenigde Staten om vraagstukken uiteenlopend van wapengeweld tot immigratie te behandelen. In november kwamen journalisten, activisten en technologiedeskundigen in meer dan twintig steden bijeen om apps, websites en programma's voor migranten te ontwerpen.