Syrische besprekingen hervat in Genève

De besprekingen tussen de Syrische regering en oppositie in Genève zijn woensdag hervat. Voor het eerst werd er gesproken over een overgangsregering. Een afgevaardigde van de oppositie omschreef dit als een positieve stap. Dinsdag werden de gesprekken nog tijdelijk gestaakt na een Amerikaans besluit om hulpleveranties aan de Syrische oppositie te hervatten.

Vertegenwoordigers van de regering van de Syrische president Bashar Assad en de door het Westen gesteunde gematigde Syrische Nationale Coalitie spraken met Lakhdar Brahimi, bemiddelaar namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga. De gesprekken leverden tot nu toe niets op. De kans op een doorbraak voor de laatste sessie die vrijdag plaatsvindt wordt nihil geacht.

Hoewel er voor het eerst werd gesproken over een overgangsregering werd er inhoudelijk weinig bereikt. De Syrische regering zei opnieuw dat het bestrijden van terrorisme in Syrië de eerste prioriteit is en dat er pas op een later moment over een overgangsregering moet worden gesproken. Voor de oppositie is er juist geen belangrijker onderwerp.

De Syrische stad Homs is nog altijd van de buitenwereld afgesloten. Een afspraak om humanitaire hulp tot Homs toe te laten wordt nog steeds geblokkeerd door het regime van Assad.

De besprekingen tussen regering en oppositie gingen afgelopen vrijdag van start. Brahimi heeft gezegd dat beide zijden de gesprekken willen voortzetten, ondanks het feit dat er geen vooruitgang wordt geboekt.