Overleg Syrië opgeschort 'voor nieuw regeringsplan'

De vredesbesprekingen tussen de Syrische regering en de oppositie in Genève zijn opgeschort tot woensdag. De ongeplande pauze geeft het bewind van president Bashar Assad de tijd om een nieuw plan voor de politieke toekomst van Syrië op te stellen, zegt een lid van de oppositiedelegatie.

De onderhandelingen werden dinsdagochtend na een korte zitting verdaagd, aldus onderhandelaar Murhaf Joueijati van de Syrische Nationale Coalitie. Volgens Joueijati moet het toekomstplan van de regering-Assad uitgaan van de tijdens de eerste Syrië-conferentie in Genève in 2012 overeengekomen uitgangspunten. De tegenstanders en medestanders van Assad leggen die echter verschillend uit.

De Syrische regering legde maandag al een voorstel op tafel over de politieke toekomst van Syrië, maar dat keurde de oppositie nauwelijks een blik waardig. Volgens Joueijati had dat plan 'niets met een overgangsregering te maken'. De tegenstanders van president Assad staan erop dat hij de macht afstaat, maar dat is voor hem onbespreekbaar.

Wie het in Syrië voor het zeggen krijgt is de heikelste kwestie van de vredesonderhandelingen. De beide kampen werken ondertussen aan deelakkoorden zoals de toelating van hulp voor de inwoners van het belegerde Homs. Oppositieafgevaardigde Louay Safi liet dinsdag weten dat de afgelopen weekeinde afgesproken evacuatie van vrouwen en kinderen uit Homs is vertraagd omdat de veiligheid van de evacués niet is gewaarborgd.

De oppositie heeft dinsdag voorgesteld de belegering van de sjiitische plaatsen Nubul en Zahra in de provincie Aleppo op te breken, zei Safi. Ook aan het beleg van Adra, een gemengde voorstad van Damascus, willen de rebellen een einde maken.