Eén aanhouding bij hulp leger voor veilig Amsterdam

Het is nog maar de vraag of Amsterdam opnieuw de hulp van militairen inroept om de stad veiliger te maken. Zo'n twintig verkenners van het leger uitgerust met nachtkijkers hebben zich vorig jaar twee keer vier dagen onopvallend in de openbare ruimte geposteerd. Dat heeft geleid tot een paar waarnemingen en één aanhouding, zei hoofdcommissaris van politie Pieter-Jaap Aalbersberg woensdag tijdens een persbijeenkomst in het stadhuis.

Of de samenwerking wordt voortgezet is nog onzeker. Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee erkende dat het resultaat geen enorm succes was en ook Aalbersberg was bescheiden over het experiment met de verkenners, die niet zoals de politie surveilleren, maar lang op een plaats blijven om te kijken of zich iets verdachts voordoet.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat het goed gaat met de veiligheid en de veiligheidsbeleving van Amsterdammers. Maar er zijn delen van de stad waar dit niet geldt.

Over de hele linie bleef het aantal misdrijven met 107 duizend gelijk, maar na een eerdere 'spectaculaire' daling van het aantal overvallen, is dat aantal vorig jaar toch weer licht gestegen. Daarnaast zijn ook het toegenomen aantal straatroven en gevallen van zakkenrollerij punten van zorg en aandacht.

Het aantal woninginbraken is teruggedrongen na een enorme piek tijdens de vorige winter. Politiechef Aalbersberg denkt dat dit komt door meer meldingen van betrokken buurtbewoners en de 'massieve' inzet van de politie, die daarvoor minder aandacht aan onder meer vuurwerkzaken en overleg besteedde. Hij vertelde verder dat de inbrekers steeds jonger beginnen en steeds vaker in hun eigen wijk actief zijn. "Dat vraagt om meer participatie van burgers." Woninginbraken komen relatief vaak voor in de stadsdelen West, Noord en Zuidoost

Aalbersberg maakte melding van een drastische toename van smartphoneroof, wat goed is voor de helft van de elfduizend gevallen. Ook is sprake van een 'sterke verjonging' van de daders, die soms pas 12 jaar zijn. Slachtoffers blijken steeds vaker ook dader te worden, zei de politiechef, die zich ook zorgen maakt over de heling van smartphones.

Van der Laan gaf aan dat het aantal gebieden waar de politie preventief mag fouilleren ongeveer wordt gehalveerd, van grofweg zeven naar drie procent van de stad. In onder meer stadsdeel Oost is daar geen reden voor, zei Van der Laan, die sceptisch is over preventief fouilleren.

Ook de Top 600 van plegers van zogenoemde high-impactdelicten als woninginbraken, straatroof en overvallen kwam ter sprake. Inmiddels zijn tweehonderd criminelen 'uitgestroomd'. Voor hen zijn sloopwoningen, stageplekken, dagbesteding, psychiatrische of verslavingshulp of schuldhulpverlening geregeld. Bij het project zijn 35 organisaties betrokken, waaronder ook advocaten en gevangenissen.

Er is een afname van de recidive met 53 procent vastgesteld, zei Van der Laan. Dat rechtvaardigt volgens hem de politie-inzet van 250 man. "Eigenlijk is het een resocialisatieprogramma, het is in ieders belang. Verder zijn 333 broertjes en zusjes van Top 600-leden in behandeling. "Het preventieve programma heeft vruchten afgeworpen", vindt Van der Laan.

In 2013 vielen in 22 zaken 23 geweldsdoden. Twee meer dan een jaar eerder, maar het cijfer schommelt al jaren rond de twintig. In acht gevallen was vorig jaar sprake van een afrekening in het criminele milieu, waarvan er drie zijn opgelost. Het betreft volgens hoofdofficier Hofstee vooral losse 'clubjes' uit het buitenland die hun ruzies beslechtten.

Tijdens de bijeenkomst werd verder duidelijk dat het Openbaar Ministerie voortaan zes in plaats van drie maanden gaat eisen tegen woninginbrekers. In hoeverre rechters hier in meegaan is nog onzeker, zei Hofstee.